A Miskolc helytörténeti adatbázis kereshető a könyvtár katalógusán keresztül. A keresőfelület alján pipálja ki a “Miskolc helytörténeti adatbázis” jelölőnégyzetet, így a találati lista a bibliográfiai adatbázis rekordjait is tartalmazni fogja.

A bibliográfiai adatbázis összeállításának célja a helyismereti kutatás igényeinek kiszolgálása volt.

Az anyaggyűjtés területe, szempontjai:

  • elsődlegesen a régióban megjelent időszaki kiadványokból a városra vonatkozó, a várossal kapcsolatos cikkek kigyűjtése, tekintet nélkül tárgyukra, időkorlát nélkül, illetve 1991-ig,
  • az önállóan megjelent művek számbavétele,
  • az országos megjelenésű napilapok és folyóiratok vonatkozó cikkeinek regisztrálása.

Elsősorban a város gyűjteményeiben fellelhető anyagot tártuk föl: a Miskolc Városi Könyvtár Lévay József Muzeális Könyvtár, a Herman Ottó Múzeum, a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár könyv- és folyóirat-állománya képezte az anyaggyűjtés alapját. Így a felvett cikk, könyvanalitika, könyv és egyéb dokumentumok többnyire miskolci közgyűjteményekben hozzáférhetőek.

Az anyaggyűjtés 1991-ben lezárult. Zömében a több mint 200-féle időszaki kiadvány analitikus feltárása nyomán állt össze az adatbázis anyaga. Az adatbázis jelenleg 21800 bibliográfiai leírást tartalmaz. A tételek sem lelőhelyre vonatkozó, sem példányadatokat nem tartalmaznak. Tervezzük az adatbázis bővítését, tartalmi javítását, az adatok egységesítését.

A gyűjtést az illető intézményben dolgozó könyvtárosok végezték, az adatokat a Lévay Muzeális Könyvtár munkatársai rögzítették adatbázisban.

A Miskolc helytörténeti adatbázis kereshető a könyvtár katalógusán keresztül. A keresőfelület alján pipálja ki a “Miskolc helytörténeti adatbázis” jelölőnégyzetet, így a találati lista a bibliográfiai adatbázis rekordjait is tartalmazni fogja.