Az alábbiakban a gyorsabb és kényelmesebb elérhetőség okán összegyűjtöttük önöknek néhány angol nyelvű, teljes szövegű forrásokat biztosító, ingyenesen használható adatbázis ill. e-könyvtár linkjét.

Baen Free Library

A Baen Free Library a science-fiction rajongók kincsesbányája lehet (egy darabig legalábbis, hiszen közel sem ezres nagyságrendű könyvről van szó). A művek több (köztük mobiltelefonnal ill. e-könyv olvasóval is megjeleníthető) formátumban is letölthetők, de olvashatók akár online is.

Bartelby.com

A Bartelby.com több forrásból is merítve tesz elérhetővé online olvasásra könyveket. A gyűjteményben egyaránt megtalálhatók szép- és szakirodalmi alkotások — ezek java része egyébként klasszikus, a 19. század második, ill. a 20. század első feléből származik.

The British Newspaper Archive

A brightsolid és a British Libarary által összeállított történeti újsághír-archívum a brit sajtó kezdeteitől tesz hozzáférhetővé érdekesebbnél érdekesebb sajtó- és kultúrtörténeti cikkeket, kordokumentumokat. Az adatbázist a brit kultúra kedvelőinek és az országismereti tanulmányokat folytató tanulóknak, hallgatóknak különösen ajánljuk!

Feedbooks — Public Domain

A Feedbooks ingyenesen letölthető e-könyveket tartalmazó szekciója több ezer címet számlál. A gyűjteményben egyaránt megtalálhatók szak- és szépirodalmi alkotások, melyek letölthetők pdf-fájlként, vagy Kindle ill. egyéb ekönyv-olvasó eszközökön megjeleníthető formátumban.

HighwirePress

A Stanford University gyűjteménye elsősorban a biomedicína és egyéb természettudományok kiapadhatatlan tárháza. Az ingyenesen hozzáférhető adatbázisok között vannak kurrensek, illetve olyanok is, amelyek 12 vagy 24 hónap késleltetés után, de szintén ingyenesen teszik közzé a világ vezető orvos- és természettudományi folyóiratainak cikkeit.

Internet Archive Text Archive

Az Internet Archive szövegtára számos forrásból gyűjti egybe az ingyenesen hozzáférhető e-könyveket, történeti szövegeket és elektronikus könyvtári dukumentumokat. Az elérhető dokumentumok legnagyobb része több (köztük mobiltelefonnal ill. e-könyv olvasóval is megjeleníthető) formátumban is letölthető, de olvasható akár online is.

Multimedia Educational Resources for Learning and Online Teaching (MERLOT)

A MERLOT elsősorban főiskolai és egyetemi hallgatók számára bírhat kiemelt haszonnal. A gyűjteményben számos szakterülethez kapcsolódóan mintegy 32000 oktatási segédanyag található — és ez még nem minden! A MERLOT maga mögött tudhat egy majd’ százezer főt számláló közösséget is, oktatókat és hallgatókat, akik szakterületük alapján szerveződve segítik egymás intellektuális fejlődését. Ingyenes regisztrációt követően akár saját online gyűjteményünket is összeválogathatjuk, de a MERLOT Content Builder segítségével mi magunk is készíthetünk oktatási segédanyagot.

National Academy Press (használata ingyenes regisztrációhoz kötött)

A National Academy Press gyűjteménye több, mint négyezer címet tartalmaz, melyek csaknem mindegyike ingyenesen letölthető PDF formátumban. A NAP a mezőgazdaságtól az űrkutatásig számos témában kínál teljes szövegű könyvket, jelentéseket, kutatási- és segédanyagokat. A dokumentumok akár nyomtatott könyvként is megrendelhetők. Az elektronikus verziók letöltése ingyenes regisztrációhoz kötött.

The Online Books Page

A University of Pennsylvania adatbázisa a “webről táplálja önmagát”. Számos online forrásból állítja össze egységesen kereshető, böngészhető adatbázisát, amely így több, mint egymillió címet tartalmaz.

Project Gutenberg

A Project Gutenberg a világ talán leghíresebb online könyvgyűjteménye. Az 1971-ben alapított “webkönyvtár” számos nyelven (köztük magyarul is) kínál (elsősorban a szerzői jog által már nem védett) könyveket, amelyeket több (köztük mobiltelefonnal ill. e-könyv olvasóval is megjeleníthető) formátumban tesz letölthetővé és olvashatóvá.

Questia FREE Books

A Questia az előfizetés után elérhető tartalom mellett ingyenes e-könyveket is kínál — több, mint 5000 darabot! A könyvek (sajnos) csak online, a böngészőből olvashatók, ám ennek ellenére érdemes böngészni a főleg klasszikus darabokat tartalmazó könyvtár állományát.

The SAO/NASA Astrophysics Data System

Az adatbázis az asztronómia és a fizika tárgykörében kínál teljes szövegű cikkhozzáférést és absztraktokat. Több, mint 9 millió tételével talán a világ legnagyobb adatbázisa az asztrofizika terén.