Őket is - és még többet - megnézheti a kiállításon

Őket is - és még többet - megnézheti a kiállításon

Gyertyaszentelő napjáról több népi hiedelem is ismert. Az egyik Európa legnagyobb testű ragadozójára hivatkozik és azt állítja,hogy ezen a napon a téli álmot alvó medve felébred, kitekint barlangjából és megnézi az időt. Ha süt a nap és meglátja az árnyékát, akkor visszamegy és folytatja a téli álmot, mert hosszú még a tél. Ha viszont téli hideget talál kint, akkor ébren marad, mert közel már az enyhülés.

Ez a medve-hiedelem egyébként Jókai Mór “lelkén szárad”, hiszen erdélyi népi hiedelemként “Az új földesúr” című regényében ő irja meg és terjeszti el ilymódon Magyarországon.

Weöres Sándor szerint:

Jön a tavasz, megy a tél,
barna medve üldögél,
kibújás vagy bebújás?
Ez a gondom ,óriás!

Február 1-jén, kedden “mackókiállitás” nyílik a Petőfi Sándor Könyvtárban. Jegesmedvétől a barnán át az aranyszinűig — mackók minden mennyiségben: régiek és újak, szőrméből és gyapjúból. Délután 14 órakor pedig rendhagyó kézműves klub veszi kezdetét: mackóvarró foglalkozás keretében a könyvtár gyermekolvasói saját maguk készíthetnek hazavihető kabalamacit. A foglalkozást Szalmási Klára Mária kézműves tartja a meghívott gyerekeknek.

A mackókiállítás megtekinthető február 28-ig a könyvtár nyitvatartási idejében, minden gyermeket – és gyermeklelkű felnőttet – szeretettel várunk!