Cím: 3530 Miskolc, Mindszent tér 2.
Telefon: (+36 46) 344-851
Email:
Skype: szabolib
Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 10 és 18 óra között

A könyvtár állománya

A Szabó Lőrinc Fiókkönyvtár

A Szabó Lőrinc Fiókkönyvtár

A Szabó Lőrinc Fiókkönyvtár állománya 70 ezer könyv, melyek között megtalálhatók a magyar és a világirodalom gyöngyszemei, a mai magyar alkotók kötetei, romantikus alkotások, világsikerek.

Az Idegennyelvű részleget 1960-tól, a könyvtár megalakulástól kezdve gyarapítjuk. A gyűjtemény jelenleg 15 ezer kötetből áll, elsősorban szépirodalmi dokumentumokat tartalmaz, de a szakirodalom is jelentős az irodalomtudomány, nyelvtudomány és a művészet terén. Jelentősebb része angol, német, francia és orosz nyelvű, de megtalálhatók a kisebb népek nyelvének nyelvkönyvei is: arab, cigány, finn, görög, lengyel, olasz, román, svéd stb.

Zenei különgyűjteményünk 3500 audiovizuális dokumentumot tartalmaz. Ennek nagy része komolyzenei mű, de lemezeink, CD-ink között megtalálhatók a népzene, pop-rock, musical műfaj jelentős képviselőinek művei is. Zeneműtárunkban nyelvoktató CD-k és hanoskönyvek kölcsönzésére is lehetőség nyílik.

Látogatóink 77 magyar nyelvű folyóiratból tájékozódhatnak rendszeresen. 3 angol, 3 német, 3 francia és 1 spanyol nyelvű folyóirattal segítjük a nyelvtanulókat, nyelvhasználókat.

A folyóiratolvasóval egy térben helyezkedik el a helyismereti különgyűjtemény, mely magában foglalja Miskolc város és Borsod-Abaúj-Zemplén megye múltjára és jelenére vonatkozó információkat.

Látássérültek munkaállomása a Szabó Lőrinc Fiókkönyvtárban

Látássérültek munkaállomása a Szabó Lőrinc Fiókkönyvtárban

Könyvtárunkban nyolc korszerű számítógépet használhatnak olvasóink. Évek óta szervezünk kezdők és haladók számára számítógépes tanfolyamokat. Alapfokú számítógépes ismereteken kívül megtanítjuk olvasóinkat az internet használatára, az elektronikus levelezésre. Haladó csoportjaink elsajátíthatják a hatékony keresési stratégiák használatát, ill. megismerkedhetnek az elektronikus ügyintézéssel, a közhasznú információkat tartalmazó oldalakkal is.

Könyvtárunkban elektronikus olvasókészüléket és nagyító egeret is használhatnak gyengénlátó olvasóink. A Szabó Lőrinc Fiókkönyvtár Letéti Hangos Könyvtára vakok és csökkentlátók számára kölcsönöz hangkazettán rögzített szépirodalmi és szórakoztató műveket a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesületének székházában. Állománya 16 ezer hangoskönyv. A hangos könyvtár 2010-ben három speciális szoftverekkel ellátott korszerű számítógéppel gazdagodott. A magyarul beszélő képernyőolvasó program a képernyőn megjelenő szöveget teszi hallhatóvá.

A könyvtár állománya a Miskolci Városi Könyvtár online katalógusában is kereshető.

A könyvtár szolgáltatásai

  • Fénymásolás;
  • nyomtatás;
  • szkennelés;
  • folyóirat-kölcsönzés;
  • hangoskönyv-kölcsönzés;
  • könyvtárközi kölcsönzés.

Rendszeres programok

  • Számítógépes tanfolyamok;
  • Régi filmek klubja;
  • Retro zenei klub;
  • Ügyes kezek klub.

Egy kis könyvtártörténet

A Szabó Lőrinc Fiókkönyvtár 1960 alakult, 1966-ban vette fel városunk szülöttének nevét. 1994-től a Mindszent tér 2. szám alatt, a volt Doleshall-kúria épületének első emeletén várja látogatóit.