Cím: 3534 Miskolc, Nagy Lajos király útja 16.
Telefon: (+36 46) 379-032
Email:
Skype: petofilib
Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 10 és 18 óra között

Néhány szó a könyvtárról

Családi könyvtárként szülők és gyermekek együttes látogatására rendezkedtünk be. A gyermekkönyvtár az emeleten önálló részlegként működik a felnőtt részleggel azonos nyitva tartási időben. Mintegy 10 ezer kötet mese, ifjúsági regény, ismeretterjesztő mű közül válogathatnak a gyermekek, szülők és pedagógusok. Gyermekkönyvtárosaink rendszeresen tartanak foglalkozásokat: könyvtárismertető- és könyvtárhasználati órák, meseposztózás, tematikus játszóházak szerepelnek a kínálatban.
Olvasóink egyre növekvő érdeklődését a korszerű szolgáltatások iránt internet-hozzáférés is szolgálja. Hat multimédiás számítógép segítségével ismerkedhetnek a világháló lehetőségeivel.

A könyvtár különgyűjteménye a helyismereti gyűjtemény. A kezdetek óta gyűjtjük a honismereti irodalmat, különös tekintettel Miskolcra és Diósgyőrre. A kereskedelemben kapható kiadványok mellett kéziratok, aprónyomtatványok, a helyi napilapokban megjelent cikkek gyűjteménye várja az érdeklődőket. 1400 diakocka, 800 fotó katalogizálva őrzi a változó város, benne a történelmi Diósgyőr arculatát.

A könyvtár állománya

Általános gyűjtőkörű közművelődési könyvtár a diósgyőri vár közvetlen közelében, Miskolc város történelmi múltú kerületében, a Bükk hegység lábánál. Az 1700-as évek derekán épült, szépen felújított könyvtárépület 53 ezer kötet könyv, 150 kurrens folyóirat mellett nem nagy, de különleges helyismereti gyűjteménnyel rendelkezik. Gyermekrészlegében rendszeresen szerveznek gyermekfoglalkozásokat, komolyzenei kiskoncerteket, zenei ismeretterjesztő előadásokat.

A Petőfi Sándor Könyvtár állománya kereshető a Városi Könyvtár online katalógusának segítségével.

A könyvtár szolgáltatásai

 • Könyvtárlátogatás;
 • olvasótermi kézikönyvtár;
 • helyismereti dokumentumok helyben használata;
 • folyóiratok helybenolvasása;
 • információ a könyvtár ill. a könyvtári rendszer szolgáltatásairól;
 • saját és külső számítógépes könyvtári adatbázisokból való tájékoztatás;
 • közérdekű és közhasznú kérdések megválaszolása.

Térítéses szolgáltatások:

 • Internet használat;
 • könyvtárközi kölcsönzés;
 • folyóirat kölcsönzés;
 • fénymásolás;
 • kézikönyv kölcsönzés.

Programok a könyvtárban

Évente többször várjuk látogatóinkat író-olvasó találkozóra, koncertre, beszélgetésre népszerű emberekkel.
Programjainkról folyamatosan tájékozódhatnak a könyvtár honlapjáról, a Miskolci Műsorban és a helyszínen, valamint Diósgyőr Rádió adásaiban is tájékoztatjuk a hallgatókat.

Egy kis könyvtártörténet

Öreg könyvtárosok emlékei szerint a diósgyőri volt a legelső fiókkönyvtár a városban. 1954-ben a III. kerületi Tanácsházán egy szekrényben elhelyezett könyvek halmaza volt a jelenlegi könyvtár elődje. Az első könyvtáros Janky Béláné volt. Diósgyőrben nagy hagyománya volt a művelődésnek, az egyesületi tevékenységnek. A Diósgyőri Polgári Dalkör könyvtárát nagyon sokáig emlegették olvasói.

Az 1960-as évek elején Diósgyőr új művelődési házat kapott, az akkori idők típustervei alapján korszerű, ”nagyterem-rendszerű” épületet. A III. kerületi Tanács Könyvtára pedig megkapta a nagyterem utáni legnagyobb, szép, üvegezett falu, 86 m2-es helységet. Megvalósulhatott a könyvek szabadpolcos elhelyezése és megtörtént a könyvtári szakrend kialakítása.

A régi olvasónaplók 500-700 fő olvasóról és több mint 4800 kötet állományról szólnak. A könyvtár 1973-ban felvette Petőfi Sándor nevét, majd 1977-ben megkapta az 1758-ban épült késő-barokk stílusú, emeletes, volt prefektusi hivatal épületét, amely Diósgyőr legszebb műemléki épülete. A Borsos Miklós által tervezett Petőfi-dombormű jelenleg is a lépcsőházát díszíti.