Pásztor Zsófi már négyéves és a Lila óvodába jár. Sok mindent ért a világból. Érti például, hogy neki és az öccsének, Palkónak két nagyija van, Joli nagyi és Ágó nagyi. Az egyikük az anyukájuknak az anyukája, másikuk az apukájuké. Csak azt nem érti, hogy ha ők Joli meg Ágó, akkor minek a nevükhöz még a nagyi? És hova dugta a Szomszédnéni Joli nagyit? Biztos, hogy itt lakik, hiszen az ajtajuk annyira hasonló!
Zsófi azt sem bánja, ha a sarokban kell állnia, mert közben énekelhet a barátjának, Pók úrnak. A délutáni alvást is szereti, mert az ágyban fekve elmesélheti a babáinak a délelőtti érdekességeket.
Palkó, Zsófi öccse viszont ki nem állhatja a délutáni alvást. Hiába alszik Zsófi, Nagymama és Nagypapa is, ha egyszer éppen akkor jön a narancsságra kukásautó, bip-bippelve, zörömbölve, morogva, és üríti ki a konténert. Mennyivel érdekesebb ez, mint a délutáni alvás!
Palkó azt sem szereti, ha Anya délutáni alvás közben eltűnik a dolgát intézni, és őt Éduára, a testvérére bízza. Palkó nem érti, mi az a dolog, és azt sem, hogyan lehet Anyának testvére, hiszen testvérük csak a gyerekeknek van – vagy mégsem?
Vitkolczi Ildikó sok humorral, szeretettel és megértéssel ír a gyermekek ismerkedéséről a világgal. A rövid, könnyen olvasható szövegek kedves humorát a rajzok is fokozzák, amelyek szintén a szerző tehetségét dicsérik.
Az Ab Ovo Kiadó gondozásában megjelent szellemes, tanulságos gyerekkönyvet szeretettel ajánlom kicsik és nagyok figyelmébe egyaránt. Az írónő ígérete szerint karácsonyra várható a folytatása Palkó, Zsófi és a náthajaj címmel. Hamarosan a boltok polcain lesz a Palkó, Zsófi és a színes ceruzák című színezőkönyv is.
A szerzőről:
Vitkolczi Ildikó író, magyar-német szakos tanár, „aki olykor üveget fest, máskor meg a saját könyvét illusztrálja, és, ha lehetősége nyílik rá, fordít és tolmácsol.”
Első írói sikerét 1993-ban aratta, amikor a Miskolci Tavaszi Diáknapok irodalmi pályázatán 3. helyezést ért el egy ifjúsági regénnyel.
1998-ban a Miskolci Nemzeti Színház drámapályázatán 3. helyezést ért el Álom egy drámáról c. drámájával. 2004-ben a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma „Édes Anyanyelvünk” pályázatán, a Gyerekkönyv kategóriában 2. helyezett lett Chorum Sieram c. történetével.
2006-ban a Nők Lapja Cafe és a Révai Digitális Kiadó közös irodalmi pályázatán 3. a Chorum Sierram c. műve. A díj a könyv megjelenése volt. A mű az idén újra napvilágot látottaz Ab Ovo Kiadónál, ezúttal e-bookként.
2010 karácsonyára jelent meg a Walter, a falra festett sárkány c. gyerekkönyve, a Noran Kiadó gondozásában, a MASZRE támogatásával. A könyv bekerült a “100 jó könyv a Csodaceruza ajánlásával” című válogatásba, itt, Miskolcon, az író szülővárosában pedig a Városi Könyvtár olvasásnépszerűsítő, Könyvbúvár 2011. elnevezésű programjába.
A Csodamalom Bábszínház a 2013/14-e s évadban bemutatja a könyvből készült bábdarabot.
Vitkolczi Ildikó így vall az alkotás folyamatáról:
„Szokták kérdezni, mit írok, hogy írok, mikor és miért. Mindezen kérdésekre azt szoktam felelni, hogy azért írok, mert a történetek maguktól megszületnek a fejemben, és addig nem hagynak nyugtot nekem, míg le nem írom őket. Ezen kívül szerintem ez a világ legjobb, legszórakoztatóbb, és olykor a legnehezebb foglalkozása a számomra, de el se tudnám képzelni, hogy valami mással foglalkozzak. És amikor olvasókkal találkozom – legyen az felnőtt, vagy gyerek -, és elmondják, mit szerettek a legjobban, a könyveimben, melyik figura a kedvencük, és miért, olyankor fizetődik ki igazán az a rengeteg munka, amit én napi nyolc-tíz órában végzek, a gépem előtt ülve.”
Köszönöm az írónőnek a cikk elkészítéshez nyújtott, értékes segítségét.

Rónai Mónika