Jeff Kinney: Egy ropi naplója
Jeff Kinney 1971. február 19-én született a Maryland állambeli Fort Washingtonban. Videojáték tervező, képregény rajzoló és író. Az Egy ropi naplója című könyvsorozat mellett a Poptropica nevű gyermek-weboldal kitalálója. A Maryland College Park Egyetemen végzett. Diákévei alatt Igdoof címmel képregényt rajzolt, amely az egyetemi újságban, a Diamondback-ben is megjelent.
Az Egy ropi naplóját eredetileg felnőtteknek szánta. Kiadója világosította fel arról, hogy tulajdonképpen gyermekkönyvet írt.
A könyvsorozat értékét a mulattató kalandok mellett a kötetek vizuális megjelenése adja: mint említettem, a szerző videojátékok tervezésével és képregény-rajzolással foglalkozik, vagyis nagy hangsúlyt fektet a vizualitásra. Minden kötet nagybetűs, könnyen olvasható. A mondatok rövidek, könnyen érthetőek. A kézírást imitáló betűket vonalas lapra nyomtatták, mintha valódi naplót olvasnánk- a vonalazás segíti a sorok követését. A szöveget a szerző egyszerű, kedves, karikatúraszerű rajzai és szövegbuborékokba írt megjegyzései tarkítják –mindkettő a képregények jellegzetessége. Áttekinthetőségük miatt a kötetek olvasásra csábítanak, ezért nagyszerűen segítik az olvasás népszerűsítését, valamint kiváló eszközök lehetnek diszlexiával küzdő gyermekek fejlesztésében.
A vizuális eszközök mellett nem elhanyagolható szempont a történet témája és stílusa: A főhős Greg Heffley, általános iskolás, lassan kamaszkorba lép. Ügyetlenül csetlik-botlik, miközben egyetlen vágya, hogy híres és gazdag legyen. Hobbija a videojáték és ki nem állhatja a testmozgást, valamint az iskolát. Családjában három fiú közül ő a középső, ebből már önmagában is adódnak konfliktusok. Kinney mindezt sok humorral, könnyed, a kamaszok nyelvét hitelesen visszaadó modorban, gyakran szleng szavakat használva meséli el. A kitűnő magyar fordítás Rindó Klára és Szabados Tamás munkája.
Eddig hét kötet készült el a sorozatból, ebből öt jelent meg magyarul.

Egy ropi naplója. [1. köt.]

Egy ropi naplója 1. kötet - A könyv borítója

Egy ropi naplója 1. kötet - A könyv borítója

„Először is hadd szögezzek le valamit: Ez EMLÉKIRAT, nem napló…A másik, amit tisztázni akarok már az elején: ez a MAMA ötlete volt, nem az enyém…Csak azért mentem bele ebbe az egészbe, mert rájöttem, hogy ha majd gazdag és híres leszek, jobb dolgom is lesz, mint egész álló nap az emberek kérdéseire felelgetni. Akkor majd jól jön ez a kis könyv” – ezekkel a cseppet sem szerény szavakkal kezdődik Greg Heffley naplója… azaz bocsánat: emlékirata. Hősünk azonban, ahelyett, hogy gazdag és híres lenne, egyelőre az általános iskola felső tagozatában „dekkol”. Ebből eredő bánatát és örömét, megannyi szórakoztató kalandját osztja meg velünk, a rajzokkal bőven tarkított lapokon.
Megismerjük a Heffley család további tagjait is: apát, anyát, Rodrickot, Greg bátyját, aki rajong a heavy metálért, valamint Mannyt, az öccsét, aki a szülők szeme fénye. Továbbá Rowleyt, hősünk legjobb barátját, Fergie-t, aki a legkevésbé sem népszerű, valamint tanáraikat, Mrs. Craiget, Mr. Winskyt és Mr. Worth-t. A mulatságos regényből kiderül, hogyan sikerül a karácsonyi műsor, ki milyen ajándéknak örül a legjobban, hogyan épít hóembert Greg és Rowley, valamint hogy megválasztják-e Greget az osztály kedvencének.

 

Egy ropi naplója 2. Rodrick a király

Egy ropi naplója 2. kötet - A könyv borítója

Egy ropi naplója 2. kötet - A könyv borítója

 

„Apának az a lövése, hogy úszóvá kell válnom, vagy valami, ezért írat be minden nyáron a csapatba… Azt viszont ELFELEJTETTE közölni, hogy a sportpisztoly csak VAKTÖLTÉNNYEL van töltve. Úgyhogy sokkal jobban izgultam amiatt, hogy hova csapódik be a golyó, mint azon, hogy mielőbb a medence túlsó partjára érjek. Persze, még akkor is én maradtam a csapat leghervadtabb úszója, miután apa elmagyarázta, mire való a startpisztoly… Edzés után Rodrick vett föl az együttesének teherautójával. Anya valamiért azt hiszi, ha én meg Rodrick mindennap „hasznosan” töltünk el egy kis időt hazafelé jövet, nem fogunk annyit veszekedni. De ettől csak sokkal rosszabb lett az egész.”
Így kezdődik a nyári szünet Greg Heffley számára. És mivel anya továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a testvérek együtt töltsék szabad idejüket, a dolgok egyre-másra elfajulnak köztük, és ezen nem változtat az sem, hogy megkezdődik a tanév. Sőt!

 

 

Egy ropi naplója 3. Az utolsó szalmaszál

Egy ropi naplója 3. kötet - A könyv borítója

Egy ropi naplója 3. kötet - A könyv borítója

Mindenki tudja, ugye, hogy az év elején elvárják az embertől, hogy különféle fogadalmakat tegyen, és próbáljon meg jobb ember lenni? Ezzel az a gond, hogy nekem nem könnyű kitalálni, hogyan javíthatnék még magamon, mivel – legalábbis szűk ismeretségi körömben –a hollók közt hattyúként világítok. Ezért az idén úgy döntöttem, hogy inkább MÁSOKNAK igyekszem segíteni abban, hogy tökéletesebbek legyenek” – mondja Greg az újévi fogadalmakról. De hová tűnt a gyerekek csokoládéadagja? Megússza-e Greg a katonaiskolát? Megnyerik-e Snelláék az Amerika Legviccesebb Családja versenyt? Mindez kiderül a sorozat 3. kötetéből.

 

 

 

 

 

Egy ropi naplója 4. Kutya egy idő

Egy ropi naplója 4. kötet - A könyv borítója

Egy ropi naplója 4. kötet - A könyv borítója

Újra itt a nyár! A legmegfelelőbb idő arra, hogy az ember későn keljen, majd egész nap videojátékot játsszon az elsötétített szobában. „Nekem akkor jó a vakáció, ha a tévé előtt tölthetem és videojátékokat játszhatok behúzott függöny és lekapcsolt villany mellett” – írja Greg naplójába. Anya viszont egész másképpen képzeli el a szünidőt, mint Greg! Szerinte ideje strandra menni, és egyáltalán: bármilyen kinti elfoglaltságot keresni. Még szerencse, hogy Heather Hills a strandon talál nyári munkát…

 

 

 

 

 

Egy ropi naplója 5. A rideg való

Egy ropi naplója 5. kötet - A könyv borítója

Egy ropi naplója 5. kötet - A könyv borítója

Mivel a sorozat 5. részét még nem volt szerencsém olvasni, a Könyvmolyképző ajánló sorait idézem:
„Greg Heffley világéletében egy dolgot akart: felnőni. De vajon tényleg olyan remek dolog a felnőtté válás, mint amilyennek ő azt hiszi? A fiú-lány bulik és a növekvő felelősség terhei mellett Gregnek még a kamaszodással járó kínos változásokkal is meg kell küzdenie – ráadásul mindezt úgy, hogy nincs mellette a legjobb barátja, Rowley. Vajon egyedül is állja majd a sarat? Vagy leteríti a rideg való?”

Források

http://www.famousauthors.org/jeff-kinney

www.konyvmolykepzo.hu

 

A könyveket keresse a könyvtár katalógusában, vagy személyesen tagkönyvtárainkban.
A köteteket ajánlja: Rónai Mónika