Az írónő a Kertvárosi Baba – Mama Klub meghívására érkezett a Tompa Mihály Fiókkönyvtárba október 7-én, délelőtt 10 órára. Részt vett a klub foglalkozásán, ahol együtt játszott a kicsikkel, beszélgetett az anyukákkal. Mint kiderült, különösen a Mantyusok mesesorozatot kedvelik a gyerekek, ennek köteteiből olvasnak fel legtöbbször a szülők otthon. Most lehetőségük nyílt megvásárolni és dedikáltatni is a könyveket.

További fotókért kattintson a képre

11 órára megérkeztek a Miskolci Arany János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Oktatási Intézmény 4. osztályos tanulói, és elkezdődött a találkozó. A beszélgetés a Tündérboszorkány c. könyv első és második kiadásának borítója körül bonyolódott, amelyet Power Pointon hasonlíthattak össze. Ebből kiderült, milyen fontos szerepet játszik a könyv sikerében a borító: ha az elnyeri a nagyközönség tetszését – elsősorban a szülőkét, hiszen ők vásárolják a könyveket gyermekeiknek – akkor a könyvet sokkal könnyebb eladni.
A fenti bevezető után filmvetítés következett. Bosnyák Viktória a Tündérboszorkány c. könyvéből 15 perces rövidfilmet forgatott a budapesti Áldás Utcai Általános Iskola 5 d. osztályosainak közreműködésével. (A film a youtube-on is megtekinthető). Maga a történet egy általános iskola 4. osztályáról és az iskola könyvtárosáról szól, és az olvasást népszerűsíti kedves, mesés formában. Hőse, Jóhegyi Laci igazi könyvmoly, aki túlcsorduló fantáziájával megváltoztatja azokat a történeteket, amelyeknek eredetileg rossz vége lenne. Mivel azonban ő az iskolakönyvtár egyetlen olvasója, Aranka néni, a könyvtáros – aki valójában tündér – bánatában boszorkánnyá csúnyul. Ahhoz, hogy ismét szép és fiatal legyen, minél több diáknak kell beiratkoznia a könyvtárba… Ez tehát egy olvasást népszerűsítő olvasmány – és teszi ezt kedvesen, rengeteg humorral, szórakoztatóan.
A szórakozás mellé feladatokat is kaptak a gyerekek: három kérdésre kellett válaszolniuk a filmmel kapcsolatban. A vetítés végén sokan szerették volna megvásárolni a könyvet, amelyet a későbbiekben, személyre szóló dedikációval kapnak majd kézhez.
A Tündérboszorkány után az írónő egyéb könyvei is szóba kerültek, úgy, mint a folytatás, a Klott Gatya, ne fárassz, melynek hőse egy barátságtalan tornatanár, akit saját egykori tanáráról mintázott Bosnyák Viktória. A könyv végére természetesen minden jóra fordul, és a félelmetes Klott tanár úr is megmutatja szelídebb arcát.
Analfa visszatér c. könyve a Balatonnál játszódik.
Következő három kötete – A sirály a király? Ezt nevezem, Elek, merre keresselek? – a magyar helyesírás egy-egy területével foglalkozik. Sorrendben az j /ly, a történelmi családnevek és a földrajzi nevek helyesírásának problémájával, természetesen egy-egy mesébe rejtve. A kötetekhez ingyenes feladatlapokat is küld az írónő e-mailben, ha igénylik.
Soron következő, Mantyusok c. meséjéből először törökül olvasott fel, utalva arra, hogy egy török grafikusművész illusztrálta. A felolvasást nagy derültség fogadta.
Az illusztrációk egyébként az írónő minden könyvében fontos szerepet kapnak. A Budapesti kis boszorkány pl. a főváros nevezetességeire épül, mert az illusztrátor, a belga Stany Pote ezeket szerette volna lerajzolni.
Az általános iskolások mellett az óvodásoknak szóló meséket is ír Bosnyák Viktória. Ennek a korosztálynak szól a Puszedli és Habcsók.
Az Amikor kivirágzott a fánk fánk ismét a nagyobb gyerekekhez szól, méghozzá a szójátékok nyelvén. Hőse Fodor Menta, a zöld színű óramanó, Magyarórafalva polgármestere, aki egy magyar órában lakik. A rendkívül mókás könyvben Szűcs Édua rajzai a szöveggel egyenrangúak.
A történetből film is készült, amelynek zenéjét Tolcsvay László szerezte. A címadó dallal zárult a rendkívül hangulatos találkozó, amelyet Szépréti Roland előadásában hallhattak a gyerekek, miközben a megzenésített vers szövegét a kivetítőn olvashatták – és természetesen be is kapcsolódtak a dalba, Bosnyák Viktóriával együtt.

Rónai Mónika