„Furcsa Éden e táj csábító-hódító soktitkú világ…”
Csatáné Bartha Irénke „Gyökerek éneke” című könyvének bemutatója
2012. november 8-án a Kaffka Margit Könyvtár (Miskolc, Park u. 8.) adott otthont – a miskolciak számára eddig talán ismeretlen – erdélyi származású, Egerben élő írónő könyvbemutatójának.
Csatáné Bartha Irénke versei a székely világból, a mindennapok múló pillanataiból és az élet szépségeiből táplálkoznak. A szép számú közönség figyelmébe Kühne Katalin – Fülöp Lajos professzor sorait felolvasva – ajánlotta a költőnőt.

Csatáné könyvbemutató

További fotókért kattintson képre!

„Íme a költő, aki indul a magasba és mélybe…/ Szeressétek és fogjátok pártját neki!” /Juhász Gyula/
A most megjelent Gyökerek éneke című kötet már a második a sorban, követve a Szülőföld líra c. versválogatást.
A Kis-Küküllő menti Makfalván született írónő szellemi szülőhelyének Kolozsvárt tartja. Munkálkodását Korondon és Szatmárnémetiben kezdte, 1994-ben, mint magyar-orosz szakos tanár Magyarországra települt családjával. A magyar nyelv és irodalom tanításával párhuzamosan néprajzkutatással is foglalkozott. Jelenleg a Heves megyei Magyar Irodalomtörténeti Társaság Szépírói Tagozatának vezetője és a Sütő András Baráti Társaság tagja.
Első versei 1976-ból valók. A 90-es évek elejétől rendszeresen publikál irodalmi folyóiratokban, és újságok hasábjain. Írásaival a klasszikus hagyományokhoz kötődik, közérthető kíván lenni. Verseiben a népköltészet és a ballada vonásai is felfedezhetők. Költészetére, nyelvi fordulataira az „otthonízű szavak” jellemzőek.
A Kardos Katalin előadóművész tolmácsolásában hallott versek gondolatban elrepítettek minket Erdély csodás tájaira.
A könyvbemutatóra sok olvasó érkezett és örömmel tapasztaltam, hogy jó volt együtt lenni egy szép könyvtárban, verseket szerető emberekkel.

Farkas Ildikó