Szolgáltatások és programok

A Miskolci Városi Könyvtár 1960. január 1. óta áll a lakosság szolgálatában, nyolc fiókkönyvtárból álló hálózat formájában lát el nyilvános közművelődési könyvtári feladatokat.

A fiókkönyvtárak a város különböző pontjain nyújtják sokrétű szolgáltatásaikat: általános tájékoztatás, a fiókkönyvtárak teljes állományának helyben történő használatát, számos dokumentumtípus kölcsönzését (könyv, kézikönyv, periodika, audiovizuális és elektronikus dokumentumok), könyvtárközi kölcsönzést, zenehallgatást, fénymásolást, szkennelést, nyomtatást, iratfűzést, irodalomkutatást. Valamennyi fiókkönyvtár számítógép- és internethasználatot biztosít, kiegészítve ezt különböző tematikájú tanfolyamokkal, melyek a számítástechnika alapjaival, az Internet világával, és az elektronikus ügyintézés lehetőségeivel ismertetik meg a jelentkezőket.

A könyvtár rendezvényekkel, a gyermekek számára szervezett rendszeres kis- és nagycsoportos foglalkozásokkal, könyvtárhasználati órákkal, kiállításokkal,író-olvasó találkozókkal színesíti programjait. Állandó kapcsolatban áll az oktatás különböző szintű intézményeivel. Az alapszolgáltatásokon túl, aktívkultúraközvetítő tevékenységként végzi a városi szintű Költészet Napi megemlékezés lillafüredi, illetve az Ünnepi Könyvhét Erzsébet téri teljes körű szervezését és lebonyolítását.

Felhívjuk figyelmüket, hogy egyes szolgáltatások feltétele a könyvtári tagság, illetve némely szolgáltatások térítéskötelesek. A szolgáltatásokról bővebben tájékozódhat a honlap “Szolgáltatások” menüpontjában, illetve az “Árak és díjtételek” pont alatt.

Fiókkönyvtár-hálózat

Az egyes fiókkönyvtárak speciális gyűjtőkörrel is rendelkeznek.

  • Az Avasi Fiókkönyvtár az Avas-Déli lakótelepen várja olvasóit 11165 kötettel, 39 féle folyóirattal. Állományában körül-belül fele-fele arányban találhatók meg a szépirodalmi és ismeretterjesztő művek, különös tekintettel a gyermek- és ifjúsági irodalomra.
  • A Dayka Gábor Fiókkönyvtár több mint 14000 kötet könyv és több száz folyóiratpéldány kínálata várja az érdeklődőket családias környezetben. A kölcsönözhető dokumentumok között olvasóink megtalálják a magyar és a világirodalom gyöngyszemeit, a mai magyar irodalom neves szerzőinek alkotásait, népszerű romantikus szerzők regényeit, az igazi világsikereket, az utópisztikus témájú olvasmányokat, a patinás és a legújabb krimi szerzők szórakoztató alkotásait.
  • József Attila Fiókkönyvtár rendszeresen rendez kamaratárlatokat az olvasótérben grafikus, festő, bőrdíszműves, keramikus alkotók munkáiból. Gyermekolvasóinak a könyvtárhasználati foglalkozások mellett kreativitásukra építő kiállításokat, műsorokat, szavalóversenyeket, vetélkedőket szervez.
  • A Kaffka Margit Fiókkönyvtár 15 ezer kötetes könyvállománya szakirodalmat, felnőtt- és ifjúsági irodalmat, kötelező olvasmányt, mesét, verset kínál olvasóinak. Olvasótermi állománya helyben használható, korszerű és aktuális kézikönyvekkel, lexikonokkal és szótárakkal rendelkezik.
  • Lévay József Muzeális Könyvtár a miskolci könyvtárak között különleges helyet foglal el egyedülálló gyűjteményével áll az érdeklődők, kutatók rendelkezésére. A könyvtár specialitása, nevezetességei: több mint 17 000 muzeális dokumentum, ősnyomtatvány, ezernél több régi magyar nyomtatvány és antikva.
  • Petőfi Sándor Fiókkönyvtár a Diósgyőri vár közvetlen közelében, Miskolc város történelmi múltú kerületében, a Bükk hegység lábánál található. Helyismereti gyűjteménye a helyi kiadványok és tematikusan rendezett folyóiratcikkek mellett 1400 diakocka, 800 fotó, katalogizálva őrzi a változó város és benne a történelmi Diósgyőr arculatát. Gyermekrészlegében rendszeresen szerveznek gyermekfoglalkozásokat, zenei ismeretterjesztő előadásokat.
  • Szabó Lőrinc Fiókkönyvtár Idegennyelvű Könyvtár és Zeneműtár 1994 őszétől fogadja látogatóit a volt Doleschall-kúria műemlék épületében. Idegennyelvű részlege 15 000 kötetnyi szép- és szakirodalmat számlál, zeneműtárában 4 000 hanglemez, 500 CD és számos nyelvkazetta áll a használók rendelkezésére. Új szolgáltatásként hangoskönyveket kölcsönöz CD és DVD formátumban.
  • A martinkertvárosi Tompa Mihály Fiókkönyvtár a fiókhálózatban egyedüliként, a videokazettákat és DVD filmeket is kölcsönöz.